Šta je tantra? Definicija, tehnike i praksa

Tantričke prakse i tehnike

Tantra predstavlja ezoteričnu praksu uspostavljenu pre više od 40 vekova na tlu Indije. Tradicionalna tantra je definisana kroz tekstove, sisteme, metode, tehnike i praksu. Iz tog razloga, mnogi je povezuju sa religijom, filozofijom, naukom, duhovnom i fizičkom praksom, kao i sa seksom. Tantra odbacuje ideju da se oslobođenje ljudskog duha može postići samo asketizmom. Tantra se zalaže za slavljenje svih čula i života.

Poreklo reči tantra

Sama reč tantra tumači se na više načina, u različitim izvorima srećemo različita objašnjenja.

Pogledajmo koja su najčešća:

 1. Tantra se na sanskritu tumači kao “tkanje”, “sastavljanje”, i najčešće se srećemo sa ovim objašnjenjem. Koren reči “tan” znači uparivanje niti u petlju, i odnosi se na uparivanje i preplitanje tradicije i učenja kroz tekstove, tehnike i praksu.
 2. U drugim izvorima tumači se da reč tantra nastaje spajanjem dve sanskritske reči: Tanoti, što prevodimo kao širenje, i Raiati, što bi bilo oslobađanje. Ukratko, možemo reći da reč tantra znači oslobađanje energije kroz širenje svesti.
 3. Još jedno tumačenje smatra da tantra predstavlja kombinaciju dve reči, ali ovaj put su to: Tattva, koja se odnosi na principe kosmosa i njegove energije, i Mantra, koja govori o mističnim zvucima i vibracijama. U ovom slučaju govori se o tome da kosmičke nauke imaju primenu u postizanju duhovne nadmoćnosti.
Univerzum, energija, buđenje svesnosti, kao objašnjenje tantre
Jedno od tumačenja tantre je da se kosmička energija koristi za duhovni napredak čoveka

Šta je tantra, kako se definiše?

Tantra je drevna indijska praksa stara više od 5 hiljada godina. Bogata je tehnikama i praksama koje su se u početku prenosile samo praksom, bez pisanih tragova, sa učitelja na učenika. Tokom vremena postepeno se tantrička praksa gubila i tada se krenulo sa zapisivanjem da bi se sačuvala od zaborava. Danas postoji šezdeset i četiri tantrička teksta ili Tantre.

Tantra uči kako da čovek razvije svoju nižu, tamaističku energiju u višu, da dostigne svoje više ja. Transformacija grube ljudske prirode (ograničenost, egoizam, robovanje strastima, emocijama, mehaničko ponašanje) u višu prirodu (ljubav, saosećanje, više emocije, predanost) je put kojim tantra vodi, i koji je postepen i lagan.

Proces je vođen Sadhanom, spiritualnom praksom. Predstavlja put evolucije duše i svesti, pri čemu je telesni aspekt važan koliko i duhovni, jer tantra ne razdvaja duh od tela.

Evolucija svesti kao deo tantre
Tantra se prvenstveno svodi na razvoj niže energije u višu

Tantra kao pogled na svet, filozofija ili skup praksi, izuzetno je živa ali i podložna pogrešnim shvatanjima na svom putu od drevne Indije do današnjih dana.

Put tantre sa istoka na zapad i njen uticaj na savremeni svet

Početkom 19. veka tantra je prvi put predstavljena zapadnim naučnicima. Tada se od tantre koja u Indijskoj tradiciji predstavlja sistem i metodologiju koja se bavi čovekom, i služi dubokoj transformaciji tela i sebe, postepeno transformiše i tumači kroz samo jedan njen deo – seksualni aspekt i senzualni raj koji objašnjavaju seksualna učenja tantre. Dakle, banalizacija tantre kao posledica nerazumevanja i neudubljivanja u sve njene aspekte.

Takođe, na tom putu tantra je povezivana i sa nekim revolucionarnim promenama od transformacije hinduizma i budizma u 6. veku, do indijske borbe za nezavisnost i rasta kontrakulture u šezdesetim godinama 20. veka, kada nastupa seksualna otvorenost i duhovni napredak tzv. hipi generacije.

Tantrički uspon obožavanja Boginja u srednjevekovnoj Indiji imao je uticaj na savremeno doba kroz feminističku misao i praksu.

Tantra je adaptivna i nije dogmatična, a postojanje i uticaj tantre kroz sve ove godine i vekove ogleda se u promenama društvenih modaliteta i načina života i ponašanja.

Uzdizanje ženskih boginja i božanstava danas se nastavlja kroz ženske pokrete
Filozofija tantre je da su svi aspekti materijalnog sveta prožeti božanskom ženskom moći

Šta podrazumeva tantrički način života?

Često nailazimo na objašnjenje da tantrički život podrazumeva prevazilaženje svih prepreka tako što se vodi i sluša sopstvena vrhovna svest, ali pokušaćemo na jednostavan način da približimo neke osnovne principe koje tantrički život podrazumeva:

 • Svaka jedinka treba kroz različite tehnike i prakse da razvija sebe i teži da sjedini svoju prirodu sa višom, i na taj način dostigne najbolju verziju sebe.
 • Na tom putu razvoja svi imaju svoje mesto i svrhu u Univerzumu bez obzira na kom su nivou razvoja.
 • Ne postoje nikakva ograničenja poput nacionalnih, verskih, političkih, ekonomskih, rasnih, svako ima pravo da bude slobodan koliko sam zna i može.
 • Omogućeno je da se sve emocije jednako dočekaju i prihvate, i da svaka osoba duboko oseti ono šta oseća. Tek tada će svako moći da oseti drugog i njegove emocije i potrebe.
 • Duhovni napredak ne isključuje materijalno zadovoljstvo, jer osoba koja je duhovno uzdignuta ima pravo i prirodnu potrebu da ispuni i druge svoje želje.

Principi tantre nisu nedostižni, niti su namenjeni nekom drugom, oni su za svakoga od nas. Tantrički način života je ono čemu svi težimo, celovitost, kompletnost, povezanost sa sobom i drugima. Sigurno se pitate kako da naučite i kako da postignete ovaj način života?

Tantra učitelji / majstori

Tantra se na pravi način prenosi jedino sa tantra učitelja (majstor, guru) na učenika. Tantričke prakse moraju se prenositi uz stalnu pomoć učitelja, jer mogu postati nesigurne i opasne.
Tantra objašnjava tri vrste učenika:

 1. Oni koji uče i primaju inicijaciju i praksu dok su pod pažnjom učitelja, a van toga je zaboravljaju i ne žive takvim načinom života.
 2. Oni koji od učitelja prihvate učenje i trude se da praktikuju ono što im je učitelj preneo, ali se nedovoljno posvećuju i brinu o prenetim praksama te ih najčešće napuštaju.
 3. Oni koji dobiju učenje i prakse, dalje ih razvijaju i praktikuju u svim okolnostima i na taj način u potpunosti ispunjavaju svrhu učenja.

Takođe, postoje i tri vrste učitelja:

 1. Loši – samo prenesu učenje ali ne provere da li je učenik shvatio neku praksu, da li je spreman za nju i da li shvata kako se radi i zašto.
 2. Osrednji – prenose učenje i prakse, proveravaju da li učenik razume i da li ih radi, ali ne zahtevaju dovoljan nivo discipline i napretka učenika.
 3. Napredni ili najbolji – brinu o učeniku, prate njegov razvoj, često ga isputuju da vide kako napreduje. Strogi su po pitanju discipline i prakse i puno traže od učenika kako bi mu osigurali brz i lagan put kroz tantričke prakse i tehnike.
Postoje različiti tantra učitelji
Tantra učitelj zove se i tantra guru ili majstor

5 Tantra tehnika

Tantra tehnike su brojne i različite, radi lakšeg shvatanja izabrali smo 5 tehnika koje su namenjene početnicima:

 1. Duboko disanje – tehnika koja se bazira na značaju dubokog disanja koje će ispuniti celo telo. Lagani, izuzetno dubok udah, a potom isto tako lagan izdah do maksimalnog izdisaja, dovodi do osećaja da ste veliki, srećni, zadovoljni, opušteni, da ste svojim telom ispunili celu sobu.
 2. Gledanje u oči – dok držite ogledalo gledajte svoje nedominantno oko (za dešnjake je to levo, a za levoruke je nedominantno desno oko) Nakon dubokog udisaja, potpuno otvorenog uma vodite neku vrstu dijaloga sa sobom. Na ovaj način otvarate srce, uklanjate stid, jačate samoljublje.
 3. Traženje “elastične ivice otpora” – treba naći način da kada nekoga dodirnete i sami postanete deo tog dodira, da ne preterate ali i da dodir ne bude preslab, da se ne oseti. Kao kada grlite nekoga, zagrljaj ne treba da bude ovlaš, ali ne treba ni da guši osobu koju grlite. Dakle, tehnika kojom se vežba granica do otpornosti ili otpora.
 4. Sve je lažno ako ne osetite – tehnika koja povećava osećaj u vašem telu, čak i onda kada ste ubeđeni da ne možete osetiti ništa. Na primer, pokušajte da “pošaljete dah” jednom prstu na ruci. Probajte da vizuelizujete dah kao svetlost koja ide do tog prsta, skoncentrišite se na to i nakon nekoliko minuta ove tehnike da li imate drugačiji osećaj u tom prstu?
 5. Oslobađanje svojih očekivanja – važno je da u ovo iskustvo uđete svim svojim čulima bez potrebe da bilo šta intelektualno obrađujete. U tantri nema konkretnog cilja, sve je cilj. Oslobodite svoja očekivanja, smanjite samoosuđivanje, potpuno se opustite.

Kroz istoriju su tantra tehnike koristili i vladari i sveštena lica kako bi pojačali svoju energiju i moć, jer tantra smatra da muškarac za razliku od žene, ne može koristiti energiju iz svemira. Danas tehnike tantre koriste i muškarci i žene, širom sveta.

Duboko disanje kao tantra tehnika
Osećaj zadovoljstva uz tantra tehniku dubokog disanja

Tantrička praksa

Tantra započinje otkrivanjem i upoznavanjem sebe, svog tela, duše i duha, kroz tantra tehnike i tantričke prakse koje se koriste da bi se povezalo sa apsolutnom – božanskom energijom. Suština prakse je da se u sve u životu uđe što je moguće potpunije i svesnije.
Šta nam to sve omogućavaju tantričke prakse?

 1. Evoluciju svesti
 2. Pojačavanje svesnosti
 3. Proširenje sopstvenih mogućnosti
 4. Otvaranje srca za sebe i druge
 5. Odbacivanje suvišnog u životu
 6. Uklanjanje maski koje kroz život nosimo
 7. Podučavanje užitku i prirodnosti
 8. Formiranje velikog polja ljubavi

Sve ove mogućnosti ostvaruju se kroz yogu, meditaciju, masažu, tantrički seks…

Prakse tantre za napredak svesti
Tantričke prakse omogućavaju postizanje najbolje lične, duhovne verzije

Tantra yoga

Joga, drevna mudrost i praksa koja je nekada bila znamenitost istoka, danas je zastupljena po celom svetu. To je najkompletniji rad na sebi, sjedinjuje fizičko vežbanje, duhovno, etičko i filozofsko učenje i ima cilj prosvetljenje, harmoničan život u blagostanju, zdravlju i sreći. Takvu praksu ima Aštanga yoga, koju krase epiteti moćna i dinamična.

Sama reč aštanga znači osam udova/nivoa:

 1. Yamasznači uzdržavanje, oblik moralnih imperativa, zapovesti, pravila ili ciljeva. To je „ne radi ovo“ lista samoograničavanja, koja obično predstavlja obaveze koje utiču na nečije odnose sa drugima i samim sobom.
 2. Niyamaspozitivne dužnosti, to su preporučene aktivnosti i navike za zdrav život i duhovno prosvetljenje.
 3. Āsanapredstavlja položaj tela, prvobitno je bio i još uvek je opšti termin za sedeću meditaciju.
 4. Prānāyāmafokusiranje na disanje tokom praktikovanja joge.
 5. Pratyāhāra – prevodi se kao “okupljanje prema” i odnosi na “povlačenje pet čula iz spoljašnjih objekata koje treba zameniti mentalno stvorenim čulima prosvetljenog božanstva.”
 6. Dhāraṇā – sa sanskritskog se prevodi kao sakupljanje ili koncentracija uma, ili držanje, nošenje, zadržavanje, čuvanja (u sećanju), dobrog pamćenja.
 7. Dhyāna – najbolje se objašnjava kao misaono udubljivanje i meditacija.
 8. Samādhi – znači meditativnu apsorpciju ili trans, i odnosi se na razvoj blistavog uma koji je smiren i svestan.

Iz ovoga se može zaključiti da su joga i meditacija, kao dve bliske tantričke prakse veoma povezane.

Tantra meditacija

Tantrička meditacija koristi više tehnika koje pomažu da se “skine veo” koji pokriva našu svest i naš neograničeni potencijal.

Postoje različite tantričke meditacije, spomenimo neke:

 1. Tantrička meditacija za jasnoću i mudrost – Treće oko je centar jasnoće i mudrosti. Mešanje tehnika disanja, pojanja, vizualizacije i vibracionog zvuka (mantra) omogućavaju da dotaknite mudrost trećeg oka i odmorite se uz mirnu svesnost, bez napora.
 2. Tantrička meditacija za čišćenje teških emocija – U ovoj meditaciji koristi se dah, koncentracija, vizualizacija kretanja i boje energije i meditacija koja transformiše teške emocije u srčanom centru.
 3. Tantrička meditacija za osnaživanje – Povezivanje sa kreativnim snagama volje, moći i odlučnosti koje žive u trećoj čakri. Koriste se tehnike disanja, vizualizacija, koncentracija, prane u centru pupka i mantre.
 4. Tantrička meditacija za buđenje Sušumne – Povezivanje sa kičmenim energetskim kanalom poznatim kao sušumna, raščišćavanje puta da se Kundalini podigne, koristi se dah, pojenje, vizualizacija i meditacija.

Tantrička meditacija podiže energiju i poziva energetske centre duž kičme, tzv. čakre, da se otvore. Meditacije vas vode da pomerate energiju gore-dole po kičmi i proširite energetske centre svog tela. Redovno vežbanje od samo pet minuta svakog dana, uz postepeno dodavanje vremena kako se napreduje, tantra postaje dostupna svima, bez obzira na fizičke sposobnosti.

Tantričke meditacije i čakre
Otvaranje različitih čakri postiže se tantričkom meditacijom

Tantrička masaža

Tantra masaža je oblik energetske terapije i koristi se prema ajurvedskim tehnikama koje stvaraju energiju. Ova energetska masaža dovodi do intenzivnih senzacija i otvaranja izvan emocija, bez blokada. Efekti ove masaže opširnije su opisani u tekstu o tantričkoj masaži.

Tantrički seks

Tantra je duhovna praksa u kojoj svi aspekti zemaljskog života, uključujući seks, mogu biti put ka duhovnoj realizaciji.

Mnoge ljude u tantru privlači njena sposobnost dubokog povezivanja sa partnerom. Mnogi parovi praktikuju tantrički seks da bi se osećali povezani sa svojim partnerom na višem nivou. Tantričke tehnike pomažu u uspostavljanju bliskog, intimnog kontakta uz istraživanje tela i otkrivanje želja.

Sve u svemu, seksualna energija kao najjača ali sirova energija, različitim se tehnikama pretvara u višu, duhovnu energiju. Jedna drugu jačaju i uzdižu.

Tantrički seks potpuno spaja dve jedinke
Potpuno spajanje i usmeravanje seksualih energija dovodi do duhovnog spajanja

Izaberi tantru

Iskreno se nadamo da smo zadovoljili vašu znatiželju o tantri i bar malo vam približili tajne istočnjačkog načina života i razmišljanja. Sada kada ste naučili sve o tradicionalnim tehnikama, upotpunite svoje tantra iskustvo i osetite čari tantričkih masaža, kao što su soul tantra, bambus tantra, ili duo tantra. Opustite se i uživajte.